Pelajar MMU juga mahu skrol bentuk kertas

Today there’s one entry in the Utusan Malaysia forum, entitled Pelajar MMU juga mahu skrol bentuk kertas:

Saudara Pengarang,
SAYA pelajar tahun akhir Multimedia Universiti (MMU) ingin menyuarakan kebimbangan saya kerana MMU tidak menganugerahkan skrol berbentuk kertas, tetapi berbentuk CD.

Apa yang membimbangkan ialah apabila saya memohon jawatan di Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) kelak sudah tentu saya akan melalui proses temu duga terlebih dahulu. Ini pasti menyukarkan untuk pihak yang menemuduga saya melihat kelayakan ijazah saya.

Saya faham MMU melaksanakan konsep `tanpa kertas’ tetapi saya cadangkan MMU beri dua skrol, kertas dan CD. Saya amat berharap Presiden MMU, Prof Datuk Dr. Ghauth Jasmon memahami keadaan pelajar apabila melalui proses temu duga.

Untuk mengepos ijazah (salinan) kepada pihak korporat bagi memohon jawatan secara pos pun amat sukar kerana skrol adalah berbentuk CD.

Untuk dipamerkan ijazah di rumah pun tidak boleh kerana skrol berbentuk CD. Jikalau CD calar atau rosak, sudah tentu ini akan menyebabkan kelayakan saya tidak dapat dilihat lagi.

Saya berharap Presiden MMU dapat memberi maklum balas mengenai kebimbangan saya ini. – PELAJAR, Ampang, Selangor.

Simply translated, the final year student is expressing his fears and is complaining that MMU is only giving away graduation scrolls as CDs (Compact Discs). My oh my. Did he ever tried to ask the student affairs first?

Yes, MMU has been awarding graduates with digital scrolls, as well as paper scrolls since the first convocation.

I know there must be a lot other things that are below student expectations and satisfactions, but the final year student does not know this is just simply idiotic. And the person approving the letter to be published is not that great either. 😉 Especially since the editors never want to publish the REAL complaints!!

I know, there’s a lot of bad things in the ‘TM University’ as I was there since 1998 and had my convocation this year – 6th convocation.

My advice to the student – at least do a research before complaining. 

=== 

Apa yang membimbangkan ialah apabila saya memohon jawatan di Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) kelak sudah tentu saya akan melalui proses temu duga terlebih dahulu. Ini pasti menyukarkan untuk pihak yang menemuduga saya melihat kelayakan ijazah saya. Takkan SPA tak ada komputer kot?

Saya faham MMU melaksanakan konsep `tanpa kertas’ tetapi saya cadangkan MMU beri dua skrol, kertas dan CD. Saya amat berharap Presiden MMU, Prof Datuk Dr. Ghauth Jasmon memahami keadaan pelajar apabila melalui proses temu duga. Cadangkan? Memang dah macam tu dik!

Untuk mengepos ijazah (salinan) kepada pihak korporat bagi memohon jawatan secara pos pun amat sukar kerana skrol adalah berbentuk CD. Susah apa, burn je CD.

Untuk dipamerkan ijazah di rumah pun tidak boleh kerana skrol berbentuk CD. Jikalau CD calar atau rosak, sudah tentu ini akan menyebabkan kelayakan saya tidak dapat dilihat lagi. Habis kertas tu tak jadi pudar ke kalau kena cahaya tiap-tiap hari?

Kepada pelajar ni, jangan la ambil hati sekiranya anda membaca ni. Cuma perlu la selidik dulu sebelum membuat aduan di media massa. Bukan apa, MMU pun memang banyak benda tak baik. Tapi kalau kita pegang skrol MMU, dan orang tak pandang skrol kita tu, apa jadi dengan nilai skrol tu? Fikirkanlah… 

 

0 Shares